Dobre perspektywy dla rynku odlewów magnezowych

Rynek odlewów magnezowych dynamicznie się rozwija. Rośnie obrót i wolumen produkcji. Konsumpcja magnezu w najbliższych latach będzie systematycznie wzrastać.

Produkty z magnezu znajdują szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu m.in. w telekomunikacji, przemyśle samochodowym, elektronarzędziowym czy AGD. Światowa produkcja stopów odlewniczych tego surowca do roku 2008 osiągnie poziom około 236 tys. ton.

– Obecnie mamy do czynienia z dość ciekawą sytuacją na rynku – mówi Jarosław Litwiński, prezes zarządu Euromag SA.- Dotąd niekwestionowanym liderem w zakresie produkcji stopów magnezu były Chiny. Firmom amerykańskim, kanadyjskim czy europejskim trudno było konkurować z chińskimi producentami. Obecnie w Chinach część fabryk zajmujących się produkcją stopów magnezu została zamknięta – głównie ze względów ekologicznych. Mniejsza produkcja przyczyniła się do sporych zawirowań na rynku. Ceny magnezu znacząco wzrosły. A to z kolei spowodowało, że szybki rozwój rynku odlewów magnezowych został wyhamowany. Liczymy jednak, że sytuacja wróci do normy i nastąpi stabilizacja cen.

Jak podkreśla J.Litwiński Euromag SA zamierza przeznaczyć w ciągu najbliższych lat około 40 mln dolarów na inwestycje zwiększające konkurencyjność spółki. Obecnie w zakładzie pracują 4 maszyny odlewnicze. Do końca roku planowany jest zakup kolejnej. Ponadto spółka inwestuje w osprzęt i maszyny do dalszej obróbki wyrobów, co zapewni dostawy wyrobów wysoko przetworzonych.

Źródło : Wirtualny Nowy Przemysł (wnp.pl Renata Dudała)
Opublikowano: 26.01.2015, Stowarzyszenie Odlewników