Nadchodzące szkolenia Minione szkolenia

Oferta STOP odnośnie wniosków z funduszy strukturalnych UE

Z uwagi na zgłaszane niejasności, które dotyczą uprawnień do opiniowania wniosków przedsiębiorstw ubiegających się o tzw. kredyt technologiczny, dofinansowanie inwestycji z funduszy strukturalnych UE, a w szczególności z Sektorowego Programu Operacyjnego (SPO-WKP) i Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR) uprzejmie podajemy:
W Ustawie z dnia 29. lipca 2005 roku „O niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej” – Dz.U. z 2005 r. Nr 179 poz. 1484 i Dz.U. z 2006 r. Nr 107 poz. 723, w Rozdziale a, Art. 5, pkt. 3 podpunkt 2, jest zapis:

„Opinię sporządzoną przez jednostkę naukową, centrum badawczo-rozwojowe, o którym mowa w art. 12, lub stowarzyszenie naukowo-techniczne o zasięgu ogólnopolskim, których zakres działania jest związany z inwestycją technologiczną, na którą ma być udzielony kredyt technologiczny, potwierdzająca, ze technologia, w oparciu o którą będzie realizowana inwestycja, jest nowa technologia”.

W świetle powyższego Stowarzyszenie Techniczne Odlewników Polskich jest organizacją w pełni kompetentną i uprawnioną do opiniowania wniosków dotyczących szeroko pojętej problematyki odlewniczej (technologia, produkcja, maszyny i urządzenia, innowacyjność, inwestycje).
W związku z powyższym zachęcamy Kierownictwa odlewni i zakładów współpracujących z odlewniami do korzystania z usług STOP.

Zainteresowanych prosimy o zgłaszanie się na adres:
Sekretariat ZG STOP
ul. Zakopiańska 73